Održana javna sednica Komisije za planove - Vignjište i MHE na cevovodu gradskog vodovoda

Ocena korisnika:   / 0
NajlošijeNajbolje U sredu. 17.09.2014. održana je Javna sednica Komisije za planove na primedbe Nacrta plana detaljne regulacije za izgradnju cevovoda od izvora Vignjište do Brzećke reke i Izgradnju MHE i izveštaj o strateškoj proceni uticaja plana detaljne regulacije na životnu sredinu.
Uspeli smo da saznamo, iako nije zvanično nigde medijski objavljeno - ni na oglasnoj tabli (zidu) zgrade opštine Brus kao ni na zvaničnom sajtu opštine Brus, i da prisustvujemo Javnoj sednici Komisije za planove (tema Vignjište i MHE na cevovodu gradskog vodovoda).

Osim članova Komisije za planove sednici je prisustvovala u ime obrađivača plana g-đa Nataša Krstić, zatim predsednik opštine Brus Slobodan Vidojević, zamenik pred. opšt. Brus Jevtimije Milovanović, pomoćnik pred. opšt. Brus Radovan Stajić, direktor JKP Rasina Brus Hristivoje Antić, zaposleni iz JP Direkcija Brus kao i dva građanina koja su uputila prigovore na Nacrt plana - Gorjan Jakovljević i Nenad Miljković.
Nećemo ovom prilikom da prepričavamo primedbe i odgovore (možete da ih pročitate kasnije u postavljenim dokumentima u tekstu) već ćemo preneti neke, po nama zanimljive detalje sa sastanka i osvrnuti se na "brigu" lokalne samouprave prema građanima opštine Brus.
Prvo dobro je što je prisustvovalo najviše rukovodstvo opštine Brus i što smo dobili neke nove informacije.
Sam predsednik opštine je izjavio da je ovo prvi slučaj izgradnje MHE na cevovodu gradskog vodovoda u Srbiji što je i novina i mislimo da bi trebalo što jasnije da se objasni građanima o samom projektu.
Drugo, nije bio prisutan ni jedan mediji sa platnog spiska predsednika opština i budžeta opštine Brus kao ni lokalna TV. Zašto? na opasku da je trebalo neko iz opštine Brus, odnosno predsednik opštine Brus da upozna građane sa projektom predsednik je rekao: "Hoću. Samo me pozovite." Nije bilo jasno kome se od prisutnih na sednici obratio predsednik opštine. Pa dužnost predsednika opštine je da sam obavesti građane koje predstavlja. Ili možda nije?
Treće, doveden je u pitanje zakonski rad Komisije za planove koja je posle roka za prigovore 07.09.2014. (svaka čast podnosiocu) prihvatila dostavljeni prigovor 15.09.2014?  Zašto?
Zašto na naslovnoj strani prigovora i odgovora na Nacrt plana stoji datum 11.09.2014. omaška ili ...? Rok je rok i nameće se pitanje: "Da li će i kasnije da se  dešavaju neke promene mimo rokova i planova?" ipak možda je dobro što je prihvaćen jer svako pitanje ili primedba i odgovor može dovesti do objašnjenja ovog projekta koja je novina za Srbiju a možda i šire. 
Iako je na Javnom uvidu u Nacrt plana rečeno da će se cevovod graditi paralelno sa starim predsednik opštine je izjavio da će "cevovod ići drugom trasom i to kraćom kako bi se smanjili troškovi".
Pitanje za predsednika da li je promenjena trasa kada i zašto nije predstavljena javnosti? Odakle predsedniku ove informacije ako je drugačije predstavljeno na sednici Javnog uvida u nacrt plana?
Zašto se ne priča o finansijskoj strani investicije? Sam predsednik je rekao da "ne treba pričati o visini ulaganja" Zašto? Zar nije logično i normalno da neko od stručnjaka iz lokalne samouprave napravi procenu investicije i procenu dobiti?
Pa ne može jer je predsednik opštine Brus u N.Pazaru izjavio da nema sposobnih saradniuka. Zato postoje licencirane firme koje vrše procene i ekonomsku opravdanost radova i projekta.
Ono što je na sednici rekao direktor JKP Rasina je to da budući investitor, ma ko to bio, jer će biti raspisan tender za gradnju MHE, imaće potpisan ugovor sa JKP Rasina i jasno definisane parametre u ugovoru o korišćenju vode i drugim obavezama prema opštini Brus i JKP Rasina.
Zanimljivo je da niko iz saziva SO Brus, ni predsedavajući ni odbornici. nisu prisustvovali ovoj sednici Komisije za planove mada od njihovog glasanja na nekoj budućoj sednici SO Brus (dizanjem ruku za ZA ili PROTIV) zavisi da li će se Nacrt plana usvojiti ili neće usvojiti.

Prigovori i odgovori (Nezvanično):


 
(klik na slike za +)


Šta bi Brus dobio ili izgubio (samo)izgradnjom MHE na cevovodu gradskog vodovoda

Share
English French German Italian Portuguese Russian