Kultura i umetnost

Ocena korisnika:   / 0

U Brusu se održava manifestacija Dani preobraženja u okviru koje i Zlatne ruke Brusa. Ove manifestacije se održavaju istovremeno svake godine u periodu od 19.Avgusta pa naredna dva dana.

Za Dane preobraženja Opština Brus i Centar za kulturne delatnosti organizuju veoma bogat kulturno umetnički program.

Zlatne ruke Brusa je manifestacija koja se održava u okviru proslave dana Brusa - Dani preobraženja. Tom prilikom svi posetioci mogu videti i uživati u  ukusima tradicionalnih jela potkopaoničkog kraja. U okviru manifestacije je i izložba domaćih rukotvorina i suvenira. Učesnici na manifestaciji Zlatne ruke Brusa su i mnogobrojni gosti iz raznih krajeva Srbije sa jelima i proizvodima karakterističnim za njihov kraj.

Na manifestaciji Zlatne ruke Brusa ekipu Brusa  predvodi Živadinka Čajić. Ova ekipa je višestruki pobednik na manifestaciji Zlatne ruke Srbije u pripremi starih tradicionalnih jela. Ista ekipa je i dvostruki ukupni pobednk na manifestaciji Zlatne ruke Srbije.

U Brusu je aktivno i kulturno-umetničko društvo KUD "Kopaonik 1903" i UD"Kopaonička frula" koja učestvuju na takmičenjima i manifestacijama u zemlji i inostranstvu. Dobitnici su mnogobrojnih nagrada i priznanja.
Veoma su aktivni frulaši koji osvajaju nagrade na
mnogobrojnim takmičenjima.

U Brusu, u okviru Centra za Kulturu, postoji i muzej - Etnografski muzej Brus u kome se čuvaju i izloženi su predmeti iz prošlosti Brusa i okoline. Svi zainteresovani posetioci svakog radnog dana mogu da pogledaju istoriju Brusa koja je sačuvana na autentičnim slikama, fotografijama i zapisima. Mogu se videti predmeti i stvari karakteristične za prošla vremena.

English French German Italian Portuguese Russian