"Srpski prota Milutin Tesla (1819-1879), otac Nikole Tesle" - Nova knjiga Milovana Matića iz Botunje

Ocena korisnika:   / 13
NajlošijeNajbolje 

Povodom dana rođenja Nikole Tesle iz štampe je izašla knjiga "Srpski prota Milutin Tesla (1819-1879), otac Nikole Tesle" autora Milovana Matića iz Botunje

Brus-Botunja, 09.07.2015. -Na sutrašnji dan, 10. juli u celom svetu se obeležava Dan rođenja srpskog genija Nikole Tesle (1856-1943) a u Srbiji je taj dan proglašen za Dan nauke. Danas, 09. jula 2015. godine, povodom rođenja velikog naučnika Nikole Tesle, iz štampe je izašla knjiga "Srpski prota Milutin Tesla (1819-1879), otac Nikole Tesle", prva te vrste u svetu. Izdavač je Manastir Studenica, 350 strana u tiražu od 2000 primeraka, a autor je Milovan Matić iz Botunje.

Imali smo priliku da posetimo Milovana Matića, zaljubljenika u Teslina dela i sa njime popričamo povodom nove knjige i 10. jula, dana kada je davne 1856. godine rođen naš najveći naučnik Nikola Tesla. Matić živi u Botunji a osim što je zaljubljenik u Teslino delo on je fizičar, bibliograf, vinogradar i hroničar Župe i Kopaonika.

"U vreme kada su u našoj i svetskoj javnosti prisutne brojne rasprave o poreklu, veri i religiji najvećeg srpskog naučnika, knjiga "Srpski prota Milutin Tesla (1819-1879), otac Nikole Tesle"se pojavila u pravom trenutku da odgovori na brojna pitanja i još jednom potvrdi nesumnjivu činjenicu o najvećem Srbinu svih vremena. Izdavač, manastir Studenica, tj. iguman Tihon je i ovom prilikom pokazao da se pravom nalazi na tronu Stefana Nemanje i Svetog Save, jer je osetio samu suštinu srpskog bića koja nam je u ovim teškim trenucima itekako potrebna pred svetom i nama samima." rekao nam je Milovan Matić o novoj knjizi i obećao više pojedinosti posle promocije knjige koja se očekuje ovih dana.

O svom idolu, Nikoli Tesli je rekao:
"Tesla je moj životni idol kao čovek koji je bio ispred svih vremena. I danas je popularan, jer ima 50 spomenika i obeležja po svetu i preko 60 simpozijuma održanih njemu u čast. Pročitao sam više od 18.000 knjiga i tekstova o njemu, bio sam u njegovom rodnom selu Smiljanu, razgovarao sa njegovim rođacima i shvatio da je Nikola Tesla bio običan čovek sa nebeskim vizijama. Jeo je američke šnicle, pio crno vino, voleo tuđe žene, ali je i projektovao sisteme koji su oblikovali 20. i 21. vek." rekao nam je Matić.


Milovan Matić je rođen 12. maja 1963. godine u Aleksandrovcu Župskom. Osnovnu školu je pohađao u Botunji i Brusu. Završio je Matematičku gimnaziju u Beogradu, na smeru fizika lasera - studirao na grupi za Teorijsku fiziku na beogradskom Prirodno matematičkom fakultetu.

Opčinjen životom i vizijama Nikole Tesle vrlo rano počinje sa proučačavanjem njegovog života i dela.

O Tesli je do sada u mnogim časopisima i listovima objavio mnoštvo studija, članaka i feljtona u kojima osvetljava stvaralaštvo genija iz Smiljana. Radeći na bibliografiji Nikole Tesle, sa prikupljenih i obrađenih više od 18.000 bibliografskih jedinica, za Matića se slobodno može reći da je jedan od najboljih poznavalaca i istraživača vizionarskih stremljenja Nikole Tesle.

Od prvog objavljivanja hrestomatije "Teslino proročanstvo" 1989. godine, do danas, ova knjiga je doživela desetak izdanja; 1996. izašlo je drugo dopunjeno izdanje, a 2009. i treća verzija ove knjige koja je u međuvremenu imala i više piratskih izdanja.

S naučnom redakcijom opšteobrazovnog programa TV Beograd 1990. godine učestvuje na snimanju naučno-dokumentarne TV-serije "Nikola Tesla"; saradnik je na Drugoj velikoj izložbi o N. Tesli u Galeriji SANU 1994. godine, kao i na izložbi Univerzitetske biblioteke u Nišu maja 2006. godine. Naučna redakcija RTS posvetila mu je polučasovnu emisiju "Teslin bi(bli)ograf" emitovanu 7. novembra 2006. godine, repriziranu više puta.

Autor je prvog teksta o Nikoli Tesli u časopisu SPC "Pravoslavlje" pod nazivom "Nikola Tesla u krilu pravoslavlja" objavljenog 1. januara 2006. godine.

Pasionirani je istraživač prošlosti Župe i Kopaonika. Živi i radi u Botunji.

  Ostala važnija dela: 

Knjige:
Teslasvojatanja, poreklo, političke igre, otvorena pitanja 
Tesla : i bi svetlost 
Edicija: Korak po korak
Tesla i Niš
Hronologija Brusa i Kopaonika 

Feljtoni o Nikoli Tesli: Dnevnik (Novi Sad) 1989; Pobeda (Kruševac) 1990; Borba (Beograd) 1996; Dnevnik (Novi Sad) 2006; Večernje Novosti (Beograd) 2010; 

Radovi:
1. Srez Koznički 1833-1899
2. Planinarsko-skijaška društva u Brusu 
3. Bibliografija sela Kriva Reka na Kopaoniku 

Nagrade:
1990. Teslin sveznadar
, Beograd, za knjigu "Teslino proročanstvo"
1996. New Deal, Beograd, za drugo dopunjeno izdanje knjige "Teslino proročanstvo"
2011. Rasinski cvet, Kruševac, za knjigu godine Rasinskog okruga "Hronologija Brusa i Kopaonika"

N.Miljković

 

Share
English French German Italian Portuguese Russian