Održana "LEKalizacija" u Brusu, uskoro zahtev Ministarstvu zdravlja za "lekalizaciju"

Ocena korisnika:   / 1
NajlošijeNajbolje 



Jedna u nizu javnih tribina "Lekalizacija Srbije" održana je u nedelju, 21. decembra 2014. u Brusu. Cilj ovih tribina je da se probudi svest nacije i državne administracije o neophodnosti što bržeg donošenja pozitivnih zakonskih rešenja koja bi ljudima koji se već leče, ili bi želeli da se leče konopljom (kanabisom) omogućila da ga dobijaju legalnim putem, uz maksimalnu kontrolu države.

Specijalni gost tribine bio je Rik Simpson, osnivač “Phoenix Tears” fondacije, mašinski inžinjer, aktivista, čovek koji je izlečio svoj kancer, a već 15 godina pomaže drugima da nađu lek. Na tribini su učestvovali i: dr Jaroslav Bojović (reumatolog VMA), Božidar Radišić (aktivista, grupa ONEJ - Slovenija), Filip Dostovski (aktivista  - Makedonija), Antionije Kovačević (glavni urednik Naših Novina, predstavnik Lekalizacije - Srbija).
 
Tribinu je otvorio predsednik opštine Brus, Slobodan Vidojević, koji je izneo podatke koji govore o dramatičnom rastu broja obolelih od malignih i drugih teških obolenja poslednjih godina i velikoj stopi smrtnosti koja ih prati u Brusu i Srbiji napomenuvši da je ovo jedan od načina da se pomogne u izlečenju bolesnika. 

Rik Simpson je govorio o tome kako je izlečio kancer uz pomoć ulja kanabisa i na koji način pomaže drugima  u izlečenju. Njegov cilj je da se u što više zemalja regulišu propisi o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe i odobri ule kanabisa u lečenju ali uz zakonsku kontrolu.
Doktor Bojović je rekao da bi trebalo svim pacijentima pružiti priliku da mogu da se leče kanabisom ali se ne sme zanemariti lečenje savremenom medicinom. Aktivisti iz Slovenije i Makedonije pričali su o svojim aktivnostima i na koji način je upotreba kanabisa pozitivno uticala na lečenje nekih težih bolesti.
Čule su se i priče pacijenata, iz publike, koji su na svoj način opisali svoju borbu sa najtežim bolestima i na koji način im je ulje kanabisa pomoglo.
Takođe, govoreći o zakonskoj regulativi koja tretira ovu oblast u Srbiji i predlozima za njene izmene rečeno je da će  direktor bolnice 'Sveti Sava' Milan Savić uskoro predati Ministarstvu zdravlja zvaničan zahtev za "lekalizaciju" kanabisa u medicinske svrhe. Zahtev će biti potkrepljen istraživanjima da kanabis ima lekovita dejstva i mogao bi da bude razmatran na jednom od prolećnih zasedanja Skupštine Srbije.
Na samom kraju tribine sve prisutne je pozdravio aktivista IRKE iz Brusa Oliver Arsić.

Fotografije sa tribine OVDE(klik)

N.Miljković

Share
English French German Italian Portuguese Russian