Izgradnja Mini HidroElektrana u opštini Raška

Ocena korisnika:   / 3
NajlošijeNajbolje 

Priča se u opštini Brus o MHE – Mogu lokacijske dozvole za MHE – Ne mogu lokacijske dozvole za MHE. Može- ne može izgradnja MHE. Ko je u pravu opštinska uprava ili investitori? Nadamo se da će uskoro stići odgovori.
Kako izgledaju mesta i opštine koje su odobrile izgradnju MHE na svojim rekama?

Ne moramo daleko da putujemo da bi videli i nešto saznali o MHE.

U neposrednoj blizini Brusa, na teritoriji opštine Raška, u funkciji su dve mini hidroelektrane a desetak su u izgradnji. Pošli smo da vidimo kako izgleda proizvodnja električne energije iz hidro potencijala i da li su ti investitori imali nekih problema i kakvih oko potrebnih dozvola.

 
(klik na slike za +)

Prvo smo pošli do jedne mikro hidroelektrane o kojoj je više puta pisano u medijima. Razgovaramo sa vlasnikom, Milinkom, koji nam je rekao: „Sa gradnjom hidro elektrane i proizvodnjom električne energije  krenuo sam 2002 godine. Ovo je mikro hidro elektrana. Inžinjer je napravio projekat sa francuskom turbinom. Turbinu smo napravili u Raškoj. Voda ide sa reke i cevovod je dužine oko 200 metara. Evo sad svuda ima centrala na našoj reci. Ja sam koristio uglavnom koristio i sad koristim polovnu opremu. Kad bi koristio novu opremu bilo bi dosta skuplje. Ova centrala koja je neposredno pored kuće u kojoj živim proizvodi 20 kWh. Nema nikakve buke. Buka je samo unutra u mašinskoj kućici. Nisam imao većih problema oko dobijanja dozvole jedino. Evo sada sam kupio jednu polovnu turbinu i napraviću u sklopu ove centrale još jednu od 50 kWh. Ovo je niskonaponska struja i povezana u sistem EPS-a.“

Nešto niže primetili smo izgradnju još jedne MHE „Marići“ koja će uskoro biti u funkciji.


(klik na slike za +)

Nizvodno još jedna MHE. Iznenadili smo se veličinom objekta. Pri posmatranju primećujemo da ima hidrauličnu branu. Veliko iznenađenje i nepoznanica.

 
(klik na slike za +)

U tom trenutku dolazi jedan mladić koji kao i mi nešto posmatra i prilazi brani. Na naše pitanje da li zna nešto o ovoj MHE odgovara potvrdno. „Ja sam učestvovao u projektovanju. Bili smo u Austriji i videli da oni koriste ovaj hidraulični sistem za brane. Kupovina je bila skupa za nas pa smo branu konstruisali i napravili u Srbiji uz par inovacija. Brana je hidraulična kako bi lakše kontrolisali nivo vode. U slučaju da dođe do nekih neočekivanih situacija brana se sama postepeno spušta ili podiže. Ispod ove MHE pravimo još jednu koja neće uzimati vodu iz vodozahvata  već direktno iz ove MHE, već prečišćenu vodu. Večih problema za dobijanje dozvole nismo imali. Mislim da bi ta procedura trebala da se ubrza i uprosti. “  Rekao nam je Miodrag Karamarković, mašinski inžinjer koji je trenutno u Austriji.

Uglavnom u ovom delu Jošaničke Banje u funkciji su dve MHE a u izgradnji još desetak.

Evo šta o MHE na teritoriji opštine Raška i Jošaničkoj Banji kaže Branko Kostić, šef Odseka za urbanizam, stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine opštine Raška:

Nadamo se da će neko od ovlašćenih lica opštine Brus organozovati prezentaciju za građane o MHE, izaći i izneti podatke:

  • - koliko je planirano MHE na teritoriji opštine Brus?
    - na kojim lokacijama?
    - šta je problem oko dozvola?
    - zašto je dobro a zašto ne graditi MHE?

kao i druge informacije kako bi i građani bili upoznati.

N.Miljković

Share
English French German Italian Portuguese Russian