MHE - Modeli i proizvođači mikro HE

Ocena korisnika:   / 0
NajlošijeNajbolje 

U ovom poglavlju videćete neke modele i prozvođače mikro HE, za koje smatram da su vrlo interesantni za upotrebu na području Srbije, kao i da su pristupačni kako cenom tako i karakteristikama, za pojedince – ulagače.

Tošiba, japanski proizvođač, ima seriju mikro HE pod nazivom „Hydro – eKIDS“.

Ove mikro HE su sa standardnim propelerskim turbinama i rade na padu od 2 – 15 m, dok su generatori nominalne snage od 5 – 200 kW. Rade u cevnom sistemu i prednost im je što ne moraju biti instalirane samo na rekama i potocima, već mogu koristiti i otpadne vode fabrika i gradova, kao i pitku vodu u prvom stepenu prečišćenja u vodovodima. Potrebno je samo, da voda bude očišćena od mehaničkih nečistoća.

 Postoje tri standardna modela:

 
Protok: 0,1 – 0,3 m3/s
Pad (visinska razlika): 2 – 15 m
Snaga: 5 – 20 kW
Dimenzije: 1260mm D x 600mm Š x 1000mm V

Mogu se postavljati paralelno ili serijski (jedna iza druge na istu cev). Naravno, sve zavisi od količine protoka vode kroz cev i veličine pada.

 

Norveška firma „ETTE Elektro“ proizvodi dve vrste mikro HE: prva je sa modifikovanim protočnim turbinama i permanentnim magnetnim generatorom – horizontalno postavljenim; i drugu vrstu: plutajuće hidroturbine niskog pritiska sa vertikalnim generatorom.

Prvi model:

 Kao što se sa slike može videti karakteristike ove vrste mikro HE su sledeće:

 Pad: od 3 – 40 m

Količina vodenog protoka: 0,05 – 1 m3/s

Obrtaji lopatica turbine: 120 – 300

Generator: trofazni 180 – 250 V po fazi

Izlazna snaga: 3 x 30 kW

AC-DC-AC konvertor: 230 V 50 Hz

 

Drugi model:

 Posebno je interesantan ovaj drugi model mikro HE. To je plutajuća pontonska protočna mikro HE sa vertikalno postavljenim generatorom. Može se postaviti na bilo koji potok sa odgovarajućim protokom, zahteva samo branu za čvrste nečistoće i zaravnjeno horizontalno dno potoka. Veza sa obalom se ostvaruje preko sajli, isto kao što se postavlja bilo koji drugi ponton na reci ili jezeru. Sa podizanjem nivoa vode podiže se i ponton, odnosno sa padom nivoa vode spušta se i ponton sve do graničnika koji osiguravaju nesmetan rad lopatica turbine.

Ova vrsta mikro He zahteva vrlo male građevinske i mašinske radove, pa samim tim i mala ulaganja. U tehničkom smislu, nema velikih dodatnih troškova pri postavljanju turbine, odnosno mikro HE.

Efikasnost ove mikro HE prelazi 75% već pri padu od samo jednog metra.

 

 
 
Share
English French German Italian Portuguese Russian