Aktuelno: Da li su opštini Brus potrebne Mini HidroElektrane?

Ocena korisnika:   / 1
NajlošijeNajbolje 

Već duže vreme u Brusu se priča o Mini HidroElektranama, tačnije od 2005. godine. Danas je ta tema veoma aktuelna jer ne prođe nedelja a da neko od potencijalnih investitora ne poseti opštinu Brus raspitujući se o lokacijama i lokacijskim dozvolama.

Čitamo u štampi da je ministarka Zorana Mihajlović najavila izgradnju 217 MHE u naredne dve i po godine. U Arilju i Ivanjici se gradi 49 MHE. I u našem komšiluku u Topličkom okrugu grade se MHE a u Raškom okrugu je u izgradnji preko 10 MHE a dve su u funkciji. Da li su te opštine sa vodnim potencijalom bogatije od opštine Brus? Da li su njima potrebnije MHE nego opštini Brus?
BrusONLINE će u narednom periodu pokušati da približi saznanja oko izgradnje MHE.
Pokušaćemo da saznamo koje su koristi, prednosti i mane izgradnje MHE. Da li će građani opštine i opština Brus imati koristi od izgradnje MHE? Nove investicije? Nova radna mesta?
Da li je planirana izgradnja MHE na  Graševki i Rasini ili postoji još lokacija na pritokama?
Koje firme su do sada dobile lokacijsku dozvolu i ko je sve konkurisao za pojedine lokacijske dozvole i očekuje njihovo odobrenje?
Da li je već počela izgradnja neke MHE?
Da li će se graditi i MHE na regionalnom vodovodu Vignjište - Brus? Da li je izvodljivo i pod kojim uslovima?
Ima puno pitanja na koja treba odgovoriti i doneti pravu odluku.
Jer jedna od najvećih grešaka jeste da se prihvata samo poznato i odbija nepoznato nepokušavajući da se sazna da li je to dobro ili loše.
U narednim danima objavićemo tekstove o MHE i pokušati da kontaktiramo neke opštine gde su već izgrađene MHE ili se grade.
Pitaćemo kakva su iskustva tih opština oko izgradnje MHE i na osnovu njihovih odgovora i iskustava saznati da li je to dobro ili loše za opštinu i njene građane?
Da li treba graditi MHE, na kojim mestima i pod kojim uslovima? Uskoro...

N.Miljković

Share
English French German Italian Portuguese Russian