Ministar Radulović u sredu u Kruševcu

Ocena korisnika:   / 0
NajlošijeNajbolje 

Beta - Oko hiljadu radnika iz nekoliko preduzeća u restrukturiranju protestovalo je kruševačkim ulicama. Ministar privrede Saša Radulović sastaće se u sredu sa njima.

Radnici zahtevaju rešavanje statusa fabrika, overu zdravstvenih knjižica, povezivanje staža i isplatu zaostalih plata.
Gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić je radnicima rekao da će ministar privrede Saša Radulović u sredu doći u taj grad.

Reći ćete sve što vas interesuje ministru Raduloviću koji će u sredu u Kruševcu razgovarati s upravama i sindikatima “14. oktobra”, Fabrike ulja, Konfekcije “Zvezda” i “Savremenog doma”, kazao je Gašić radnicima koji su se okupili ispred Skupštine Grada.

Saopštio je da će preduzećima u restrukturiranju zdravstvene knjižice biti overene do kraja novembra, a radni staž zaposlenih povezan do kraja godine.

Kazao je da se s radnicima Fabrike ulja, koji su prošle nedelje počeli protest, dogovorio da od ministra privrede zatraže isplatu socijalnog programa pre nalaženja strateškog partnera za tu firmu, jer tu fabriku prethodno treba osloboditi obaveza prema radnicima i prema državi.

Dodao je da je data saglasnost za prodaju dva lokala Konfekcije “Zvezda”, da bi se od toga isplatio deo plata što je bio jedan od zahteva radnika te fabrike koji su se prošle nedelje takođe protestovali ispred Skupštine Grada.

Zaposlenima u IMK “14. oktobar” Gašić je poručio da će se uprava te fabrike u četvrtak s ministrom privrede dogovoriti o kreditiranju uogovorene proizvodnje.

“To će biti dogovor koliko para treba da bi se realizovali ugovori od 148 miliona dinara, što bi omogućilo fabrici da radi, a da se u međuvremenu traži strateški partner”, rekao je gradonačelnik.

Podsetio je da je država toj fabrici oprostila dug od 4,5 milijardi dinara, a ona ima još 12,5 milijardi duga iz 1990-ih godina.

Istakao je da je “14. oktobar” za proteklih pet godina dobio milijardu i 78 miliona dinara subvencija.

Govor gradonačelnika radnici prekidali povicima “Mi smo gladni!”, “U mraku smo!”, “Preživi ti sa hiljadu dinara mesečno!”, “Daj nam platu, ne zanimaju nas papiri!”, duvali u pištaljke i trube.

IMK “14. oktobar” zapošljava 1.500 radnika kojima duguje 13 plata, a u većinskom je državnom vlasništvu, Fabrika ulja ima 130 zaposlenih koji potražuju 23 plate, Konfekcija “Zvezda” zapošljava oko 150 radnika koji su već tri meseca u štrajku i traže 14 zaostalih plata, dok “Savremeni dom” ima 87 radnika kojima firma duguje tridesetak plata.

 izvor:037ks.com

Share
English French German Italian Portuguese Russian