Kruševljani ne mogu na lečenje zbog neoverenih knjižica

Ocena korisnika:   / 0
NajlošijeNajbolje 

Više od 700 radnika pet kruševačkih preduzeća blokiralo je danas od 11 do 13 sati glavnu gradsku ulicu. Oni zahtevaju overu zdravstvenih knjižica i definisanje statusa svojih preduzeća koja se nalaze u restrukturiranju.

Gradonačelnik Bratislav Gašić uje najavio da će zaposleni svoje probleme moći da iznesu ministru privrede Saši Radulović koji bi trebalo da dođe u Kruševac. 

Radnici su se nakon šetnje okupili ispred sedišta filijale Fonda zdravstvene zaštite ali direktorka Gorana Tomanović Jović nije mogla da im kaže kada će knjižice biti overene.

 

- Žena mi je teško bolesna i ima uput za operaciju ali ne može da ode jer je osigurana preko mene a knjižica joj nije overena. Tražio sam da se samo njoj overi knjižica, ali su rekli da to ne mogu da urade. Kolega ne može da ode na koronografiju zbog istog problema - rekao je metalobušač Zoran Ivanović.
Od početka jula overu zdravstvenih knjižica čeka 2.700 zaposlenih u „14. oktobru“, Fabrici ulja i konfekciji „Zvezda“ i više od 700 dece.  

Obraćajući se okupljenim radnicima gradonačelnik Gašić je rekao da je „Vital“ zainteresovan da bude strateški partner Fabrike ulje, ali da ovu firmu “treba prvo rasteretiri od brojnih obaveza”.
 

Konfekciji „Zvezda“ je odobrena prodaja dva lokala i od tog novca bi trebalo da budu isplaćene dve od 17 zaostalih zarada. 

- U proteklih pet godina država je za „14. oktobar“ dala 1,78 milijardi dinara ali više od 185 miliona nije opravdano. Država je oprostila i 4,5 milijardi za doprinose ali je ostao dug od 12,5 milijardi iz devedesetih godina. Sklopljeni su ugovori za poslove vredne 148 miliona dinara, a poslovodstvo treba sa ministarstvom da dogovori kako da obezbedi novac za pokretanje proizvodnje - rekao je Gašić. 

Radnici su prijavili protestne skupove do četvrtka i najavili da će izlaziti na ulice dok njihovi zahtevi ne budu prihvaćeni.

izvor:blic.rs, autor i foto:S.Milenković

Share
English French German Italian Portuguese Russian