Dragan Pešić, MMA borac: Uspio sam zahvaljujući inatu

Ocena korisnika:   / 5
NajlošijeNajbolje 

Dragan Pešić - Čovek koji je deo svog života proveo u Brusu i završio  srednju školu - danas je vrhunski borac.  Bori se u sportu koji se naziva MMA (Mixed Martial Arts/Mešane borilačke veštine).

 

Jedan od trenutno najvećih promotera ovog borilačkog sporta priča o uspesima, sportu i životu van ringa.

 Mnogi od nas su, tu i tamo, čuli da se uspešno takmičiš. Objasni ukratko čitaocima u kojoj to borilačkoj veštini, kojoj borilačkoj ''federaciji'' se bori Dragan Pešić?

- Bavim se i borim se u sportu koji se naziva MMA (Mixed Martial Arts/Mešane borilačke veštine), mada kod nas je nekako ustaljeno da MMA nazivaju Ulimat Fajt. Trenutno se borim i ugovorom sam vezan za veliku britansku MMA promociju UCFC (Ultimate Cage Fighting Championship)

Koliko dugo se već baviš ovim sportom i kako si počeo?

- Što se samih borilačkh veština tiče istima se bavim već dvanaest godina. Najpre karateom, a zatim tradicionalnim điu đicuom da bi na posletku prešao u kik boks u kome sam imao najviše usšeha. Sa MMA se bavim poslednjih 5 godina.

Za moju ljubav prema MMA je zaslužan inat. Da ta gorda, srpska osobina inat. Naime kada sam 2008. osvojio svetsku K-1 titulu u mojoj Banjoj Luci pojedinci nisu prepoznali da neko nešto iskreno sa puno ljubavi, truda i energije radi i ulaže sebe. Nadležni čelnici za sport mi NIKADA nisu dali ni jednu jedinu marku i ako sam mnogo dopisa i molbi slao...kao jedinom sportisti koji je predstavljao RS na 4 kontinenta u K-1. A onda sam osvojio i drugu svetsku K-1 titulu, a nadležni opet nisu imali sluha.

Onda je naprasno K-1 postao popularan ali opet bez sluha nadežnih za mene, i tada je došao inat. Rekao sam sebi kako mi K-1 više ne predstavlja izazov i zadovoljstvo i poželeo nešto teže i opet sam sa sobom bez ičije pomoći obreo se u MMA vodama...i evo me već 5 godina sa uspehom! Na žalost ako nisu prepoznali naši nadležni, prepoznali su „nadležni“ u Velikoj Britaniji i sada na žalost umesto svoje zastave, borim se pod zastavom Engleske. Ali uvek gde god se borim, svuda ponosno ističem moje srpsko poreklo, i ljubav zemlji koja mi je više uzela nego dala, Republici Srpskoj.

Nedavno si ostvario brzopoteznu pobjedu na jednom velikom borilačkom događaju u Engleskoj. O čemu se radi?

- Kao što sam već pomenuo ugovorom sam vezan za UCFC veliku englesku MMA promociju koja 4 do 6 puta godišnje organizuje MMA evente širom sveta. U Donkasteru na fudbalskom stadionu Donkaster Roversa 19.o7. održan je MMA spektakl koji jeproglašen za jedan od najvećih MMA događaja ove godine u Engleskoj koja mnogo ulaže u MMA.

Na listi boraca pronašli su se UFC veterani i legende ovog sporta Ijan Frimen, Riko Rodrigez, Skot Askam, Karl Eterington...i svoje mesto među velikanima zaslužio sam i mali ja. U uvodnoj borbi večeri pobedio sam domaćeg veoma nezgodnog borca Dejvida Stona polugom na ruci za svega 27. Sekundi. Ispostaviće se kasnije da sam tako zaradio nagradu večeri za najbolju završnicu na turniru. A što je dalje pokrenulo lavinu pozivnica za neke od još većih turnira u Engleskoj, Americi i Singapuru. Za sada se odmaram i važem ponude.

Na koje borilačke uspjehe si ponosan?

- Nekako u mom životu pa i sportu sve sam sticao na teži način. Povređivao sam se, neadekvatno hranio (jer nisam imao novca), dizao pozajmice od banaka da bih plaćao sebi avionske karte za takmičenja i pripreme, postavljali su mi klipove u točkove,ponižavali, ogovarali,...tako da dva posebna uspeha koje mogu da izdvojim su volja i inat da trajem već 10 godina!

Kako se spremaš za mečeve, i kako se snalaziš za putovanja, treninge, sale...?

J- To je moram priznati najbolnije pitanje koje ste mi mogli postaviti  jer me uvek podseti kako je teško i komplikovano. Srećom nakon nekoliko godina uspeha retki prijatelji su bili tu uz mene, a poslednje dve Igor Peulić iz Saj-Masl kompanije (Sci -Muscle) i bez njihove pomoći sve bi ovo izgledalo drugačije. U RS ne postoje adekvatne sale i sparing partneri, srećom u Bugarskoj imam jako lepu saradnju sa Bugarskim MMA Buli Timom Sevastijana Kostova kod koga redovno u Sofiji stičem nova iskustva i svakako momcima iz beogradske Kaizen MMA Akademiji legendom MMA sporta na ovim prostorima Mark Lajhnerom kod koga uvek na treningu zaradim dovoljan broj modrica da ih ne dobijam u borbi.

Prije svega zahvaljujući nekim TV kanalima i popularnim borcima, i kod nas se čulo za, recimo K1, Ultimejt fajt ...Po čemu se ova oblast sporta i sportske borbe, razlikuje od ''klasičnih'' borilačkih vještina i takmičenja? (postoje neki koji tvrde da je to sve na ivici sive kladioničarsko kriminalne zone, brutalno, itd...)

- Ako imate neke kontakte molim Vas možete li i mene uputiti na te kladioničare ili kriminalce jer bih se vrlo rado borio, potreban mi je novi auto moj stari se raspada...
To su samo priče holivudskih filmova. MMA je veoma častan,kompletan i kompleksan sport! Iako u svakom žitu ima kukolja MMA borci su veoma intelegentni, elokventni i edukovani i van kaveza ili ringa potpuno mirni i povučeni porodični ljudi. Mi na trening od 4 sata gledamo kao na dan u kancelariji...

A razlika između MMA i drugih borilačkih sportova je da u MMA nema foliranja. Ili si dobar ili nisi ne možeš biti osrednji.

Da li si imao i imaš li sportske uzore?

- Uvek spomenem dva čoveka koji me inspirišu da budem bolji čovek i borac. Na prvom mestu čovek za koga su retki čuli,jedan jedini neponovljivi Genki Sudo koji se tako igrao tokom svojih borbi. Čovek koji je danas filosof, ekološki aktivista i muzičar i koji je kako kaže pronašao sebe u trećoj dimenziji. Obavezno preporučujem dokumentarac o njemu. I na drugom mestu naravno mnogo više popularan bokserski velikan Džo Frejzer.

Da li si se ikad teže povrijedio tokom meča?

- Mnogo puta. Poslednje što se dogodilo jeste da sam imao slomljeno rebro tokom meča.

Čime se Dragan Pešić bavi kada nije u ringu?

- Dragan Pešić je dugo želeo da menja svet. A onda je shvatio da se ne isplati boriti za druge već samo za sebe. Dragan Pešić, čita istorijske knjige, kolekcionar je hladnog oružja, trči sa psom koga puno voli, proučava slovensku i nordijsku mitologiju, pije puno kafe,kreči, lepi pločice, bavi se dizajniranjem borilačke opreme, kosi travu...ukratko radi sve što želi i svakodnevno postavlja sebi pitanje „Šta još mogu, a da nisam?“

izvor:frontal.rs

Share
English French German Italian Portuguese Russian