Културо, еве ме!

Ocena korisnika:   / 7
NajlošijeNajbolje 

Poštovani, mali bunt mladosti nalazi se u prilogu.  Dve su opcije: objava originala ili potpuna cenzura.
Na eventualnu delimičnu cenzuru ne pristajem.
Želim da pokažem svoj stav i stav mladih (slobodan sam to reći) a da pri tome ne naškodim interesima uredništva sajta brusonline.
Ukoliko je ovo izvodljivo molim Vas da objavite članak iz priloga bez ikakvih izmena, u suprotnom, što bi rekli englezi, no hard feelings ;)

"Културо, еве ме
Тог трећег марта, лета господњег две хиљаде четрнаестог, гостовала је у нашој вароши весела скупина такозваних комичара окупљених под ружичастим барјаком.

Са свих страна сјатило се младо и старо да присуствује боју оштрих речи и бистрих мисли које оплемењују дух и јачају морал.
Захваљујући младалачким цртама лица лако сам се уклопио у публику коју су махом сачињавали они на којима остаје будућност а сада  су ђаци основне школе.
Седим међу њима и ослушкујем. Након петнаест минута закашњења на бину излазе двојица трубадура. Свој шоу започињу шалом на рачун једног политичара и сада сам уверен да су цео овај перформанс осмислила господа из назадне странке (ја им овако тепам, прим.аут.) па и не чуди онолики број активиста у предворју који марљиво раде на промоцији очекујући ухлебљење када се цела ова ујдурма заврши.
Ова шала наилази на добар одзив код омладине у публици, јер није ово класична представа (Антигона, на пример) па да им буде досадна и да је прекину.
Приковани за столице жељно ишчекују следећу реплику. Она стиже у виду алузије на величину полног органа и пропраћена је спорадичним аплаузом. Чак и они тврђи на аплаузима нису могли а да не запљескају када се на бини појавио и трећи трубадур који је спорадичним псовкама почастио своје колеге кад год се за то указала прилика.
И таман кад се атмосфера захуктала, кад је маса у трансу очекивала следећу мудрост, трубадури су уприличили рецитацију у којој се велича извесни Супер Вучко, захвалили се музици и диску који су их пратили током наступа, и нестали у ноћ.

Очигледно је да су организатори вечерашњег наступа трубадура добро проучили Ноама Чомског и његових десет стратегија за манипулацију људима, у којима се између осталог истиче да је потребно људе убедити да је у моди (in) бити глуп, неук и некултуран, као и да људи (деца) требају пружити отпор култури, науци и књигама у којима се крију тајне знања, учења и мудрости као и одговори на многе тајне.

Они знају да је знање моћ и да је у њиховом интересу да млади никада ово не схвате јер је неукима много лакше манипулисати.
Они који се дрзну да мисле својом главом и покушају се одупрети систематском поробљавању свести биће осуђени попут несретника у Орвеловом роману „1984“.
Најчешће цитирана реченица из поменутог дела „велики брат те посматра“ данас све више добија на значењу.
Некада су конквистадори уништавали писане трагове културе Маја, Инка и Астека када су кренули у освајање Јужне Америке, Хитлер је масовно спаљивао књиге док је данас на снази медијска сатанизација литературе и деструкција кртитичког мишљења младих људи.
За владајућу елиту данашњице, попут оне у Орвеловом роману, најважнији слогани су: слобода је ропство и незнање је моћ. Њима морамо у глас рећи  no pasarán!"

Srdačan pozdrav, Aleksandar

Share
English French German Italian Portuguese Russian