Prolećni predizborni program

Ocena korisnika:   / 1
NajlošijeNajbolje Ako ste dokoni i besposleni, što i nije čudno u današnje vreme, i ako poželite da prošetate po gradu u sred radnog vremena, može vam se desiti da vas zaskoče raznorazni partijski aktivisti i to sa svih strana. I s‘leva I s’desna. Ne sećam se da sam ikada u životu više puta izgovorila “ne” u jednom danu.

Ovaj iz Regiona govori mi kako ima ideju i da su potpuno različiti od drugih, verovatno misli na G17. Kaže mi da treba da se troši, ne da se štedi. Aman, čoveče, mi smo potrošili sve što smo imali, a i ono što smo štedeli to smo još ranije potrošili, šta sad da trošimo? Ideje? I ko o čemu, URS o Fiatu, čovek stekne utisak da je svaki aktivista zaslužan za dovođenje Fiata i da je svako lično zaposlio bar jednog radnika u tom istom Fiatu. Javna preduzeća da ne pominjem.

Sve mi je to više dosadno pa krenem dalje. Kad tamo, Čedini omladinci. Kažu mi: “Gospođo, vreme je!” Gledam začuđeno, nije mi ništa jasno. Kažu, vreme je da se radi. Pa ljudi moji, Čeda ima četrdeset i tri, isto koliko i ja, samo što sam ja odavno shvatila da ako ne radim neću imati da jedem, a on tek sad shvatio da treba da se zaposli. Ma to mora da je ženi dosadilo da ga izdržava. Žena ko svaka žena: “Dosta sam te ja hranila, sad sam nađi neko preduzeće, podigni ga iz pepela i zaradi, pa se skijaj, roni i jaši koliko ti volja!”
I tu se poprilično iznerviram i krenem da se vraćam sporednim ulicama da bih izbegla ove iz Regiona, kad vidim oko bioskopa neku gužva.Tu se ja oduševim, ma sigurno daju Montevideo besplatno, pa uđem sa decom da pogledamo film. Odmah u početku mi beše nešto čudno, sve plavo i belo. Koliko se sećam fudbaleri su bili u crveno belim dresovima. Sačekasmo malo kad umesto projekcije izađoše prvo Dragan, pa za njim i Voja, kaže, neutralnost nije izolacija. Bežimo mi odavde, sa ovima nećemo stići ni do granice sa Mađarskom, a kamoli do Urugvaja.

Dođem nekako do kuće, i kao po običaju odmah uključim TV i to lokalne vesti. Gledam ja, čovek oftomolog iliti očni lekar, a naprednjak po ubeđenju, ide po selima, sakuplja neki narod i maše im ispred nosa nekakvim papirom iscepanim iz male sveske. Kažu, pregledao njih 130 za sat vremena, svakog za manje od 30 sekundi.

“Je li baba, koji broj vidiš?”
“Vidim sinko osam.”
“A sad baba?”
“Pet, sinko, pet!”
“Ajde baba, pogledaj malo bolje!”
“Vidim, jedan, jedan!!!”
“Vidiš baba, kako dobro vidiš. Jedan je pravi broj. Sledeći!”

Posle doktora na red dođoše penzioneri. Javljaju se iz sobe, valjda slušaju Nadu Macuru da ne izlaze bez potrebe i kažu da treba da se radi, ali ne oni, oni su doživotno oslobođeni od rada, nego neki drugi. Što kaže jedan moj rođak, ko voli da radi, o glavi mu se radilo.

Gde su penzioneri, tu su i socijalisti. Kažu, bio Dačić u Kruševcu i prebrojao koliko preduzeća radi, koliko ne radi, koliko ima radnika, koliko je otpušteno, koliko nazaposleno. I za to mu je trebalo više od deset godina. Pa posle kažu da deca glupa i da se bez razloga žale da je matematika teška nauka.

Prebacim se odmah na nacionalne frekvencije. A, evo i žutih, nešto ih nisam viđala po gradu. Kažu, skandal! Bio Đilas u RRA i, zamislite, upirao prstom u nekog od njih. Ako je srednjim, onda i treba da se ljute. A odmah za njima evo i ovog što je promenio adresu. Kaže da Srbija gori, a on nije od onih koji se samo češljaju. Kaže da mora da stane na put osiromašenju. Prilično je osiromašio, nema stan, nema posao, nema kola, a voli i on dnevnice, upravne odbore, rotaciona svetla. Pa ako ništa ne uspe, jedino da pita Čedu, možda on hoće da ga zaposli.

Vratim se ja ipak na prethodni kanal. Preko celog ekrana ugledah natpis I SRBIJA I RUSIJA i potpuno se zaprepastih. I Kosovo, i Mećavnik, i tenis, i Monte Karlo, i Grand, i farma, i sve po spisku….

izvor:037ks.com, autorka:Tanja Ilić

Share

Dodaj komentar. (Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija sajta ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.)


Sigurnosni kod
OsvežiPoslednji komentari

English French German Italian Portuguese Russian