Politizovan izbor direktora Gradske biblioteke

Ocena korisnika:   / 1
NajlošijeNajbolje 

NAPREDNJACI GURAJU KANDIDATKINJU KOJA NE ISPUNJAVA USLOVE – Direktor Gradske biblioteke u Kruševcu još uvek nije izabran, jer SNS za ovu funkciju predlaže Violetu Jovanović koja ne ispunjava tražene uslove. Njene protivkandidatkinje su tri radnice Gradske biblioteke koje ispunjavaju kriterijume, ali nemaju političku podršku naprednjaka i socijalista.

Na konkurs za mesto direktora kruševačke biblioteke prijavile su se magistar Snežana Nenezić, Jelena Perović i Ivana Stefanović, dugogodišnje radnice ove ustanove, i Violeta Jovanović koja od prošle godine obavlja dužnost vd direktora.

- Imali smo sastanak Upravnog odbora na kojem smo otvarali prispele ponude kandidata, ali nismo doneli nikakvu odluku. Čekamo "znak" iz gradske vlasti. Situacija je dosta komplikovana. Tačno je da Violeta Jovanović ne ispunjava dva uslova. Nema tri godine radnog iskustva u ustanovi iz kulture i licencu. Ostale kandidatkinje to imaju. Imam informaciju da su zaposleni anketirani koga bi voleli za direktora. Najvažnije je da se zbog konkursa ne naruše odnosi u kolektivu. – objašnjava Nebojša Lapčević, predsednik Upravnog odbora biblioteke.

Situaciju oko direktora komplikuje i činjenica da je jedna od kandidatkinja, Jelena Perović, članica Upravnog odbora. Iako je bliska SPS, ona nema podršku ove partije koja "neće protiv koalicionog partnera SNS".

Zaposleni u biblioteci su toliko ogorčeni zbog uplitanja politike u izbor direktora ove ustanove da su se masovno učlanili u Samostalni sindikat "kako bi zaštitili svoja prava".

- Pre šest godina radikali, koji su tada bili na vlasti u Kruševcu, su uz pomoć SPS na silu pokušali da smene direktorku Sonju Veljković. Tada nas je spasila reakcija ministra kulture Nebojše Bradića. Sada se dešava nešto slično. Pored tri naše koleginice koje ispunjavaju sve kriterijume i imaju znanje, SNS dovodi svog kandidata. – kažu bibliotekarke.

Komentar Violete Jovanović na situaciju oko izbora direktora nismo uspeli da dobijemo, jer je juče bila na sastancima. Nebojša Lapčević podseća da će konačnu reč oko izbora Gradske biblioteke u Kruševcu imati ministar kulture Ivan Tasovac, jer "upravni odbor samo predlaže direktora, dok je imenovanje u nadležnosti ministra".

Ovo je drugi slučaj izbora direktora u poslednja dva meseca u kojem kruševački SNS protežira kandidata koji ne ispunjava zakonom propisane uslove. Sredinom decembra poništen je konkurs za izbor direktora filijale Fonda zdravstvene zaštite, jer favoritkinja naprednjaka Gorana Tomanović Jović nije imala traženo radno iskustvo i odgovarajuću stručnu spremu.

izvor:037info.com

Share

Dodaj komentar. (Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija sajta ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.)


Sigurnosni kod
OsvežiPoslednji komentari

English French German Italian Portuguese Russian