U Blaževu radi najstarija kafana u Srbiji

Ocena korisnika:   / 5
NajlošijeNajbolje 

U Blaževu podno Kopaonika, nalazi se, kako mnogi veruju, jedna od najstarijih kafana u našoj zemlji. Iako je gostiju mnogo manje, uspešno odoleva vremenu, baš kao i anegdota o kralju Petru koja se i danas prepričava, prenosi RTS.

 Nekadašnju drumsku kafanu, potonju “Borinu krčmu”, a današnju “Blaževačku noć” na sredokraći puta kojim se nekada iz Brusa išlo ka Kuršumliji podigao je Marjan Kovačević. Kada, ne zna ni Biljana, peta generacija ugostitelja iz familije Kovačević.

Oskudni podaci, kaže Biljana Matić, ukazuju na vreme pre 1800. godine i da tada nikakvog naselja u Blaževu nije bilo već je samo bila ta drumska kafana:

“Kasnije se generacijama, od čukundede, pradede, preko mog oca i brata ona malo menjala, ali ništa bitno. I dalje spremam stara domaća jela kao što je to i moja prabaka činila: kačamak, gibanicu, domaće kiselo mleko, a najkarakterističnija je janija-jagnjeća čorba. To je pravi specijalitet. Cilj nam  je da se tradicija zadrži. A što se tiče toga da se od kafane živi, to nema ni govora. Mora uz nju da se radi i nešto drugo.”

Pre dvadeset godina bilo je gostiju, ali danas ne, zato više ne kuva svakodnevno već samo po narudžbi. Stari gosti, kaže vlasnica “Blaževačke noći”, to znaju i najave se unapred.

Dušan Matić, Biljanin muž, kaže da su ovde nekada dolazili gosti iz svih krajeva Srbije, a najstarija kafana je bila na kraljevačkom region.

“Sad je se sve to mnogo smanjilo. Gostiju je mnogo manje, a i manje je naroda u samom kraju. Do 1960. godine Blaževo je bilo opštinsko mesto, i imalo je oko 6.000 stanovnika. Danas imamo pedesetak kuća, svega dvadesetak đaka u školi i oko 200 stanovnika. Ne radi nam fabrika, a ni  rudnik koji je zapošljavao oko 400 radnika. Većina je nakon zemljotresa 1980. godine, od novca dobijenog za obnovu, kupila kuće u gradu i odselila. Oni što su ostali pretežno žive od stočarstva i voćarstva. Najviše se gaje kupine i maline, a sakupljamo i šumske plodove”, kaže on.

Iako je vreme kada se uz muziku u najstarijoj Blaževačkoj kafani obilato služila janija, pilo i spavalo, odavno prošlo, gostiju i danas ima.

“Šta za nas znači kafana? Pa nama znači ovo sve. Nama je ovde najlepše. Mi nemamo drugi izlazak u selu. Tu se svi okupljamo, odigramo po neku partiju karata, izrazgovaramo se “, kaže Goran Nestorović iz Blaževa.

“Kad decu vodimo u vrtić obavezno svratimo i ovde. Ogrejemo se kad je zimsko vreme, popijemo kafu, čaj. Ovde i sačekamo da završe nastavu da ne čekamo ispred škole”, kaže Milan Vukojičić iz Donjih Levića.

 Od pre dve godine, od kada je Geografski fakultet iz Beograda u ovom živopisnom selu oformio nastavno-naučnu bazu, na specijalitete “Blaževačke noći” često navrate i profesori i studenti.

“Kafana je egzotična. Jedna od najstarijih u Srbiji. Centar je svih dešavanja u selu. Otuda i mi kada dođemo moramo ovde  da dođemo, hteli ili ne hteli. A inače nam jako prija. Prijatno osoblje, prijatno društvo, a i meštani su uvek fini”, kaže dr Velimir Jovanović, profesor Geografskog fakulteta u Beogradu.

Gostima koji su kafanu pohodili broja se ne zna. Dolazi su i znani i neznani. Predanje kaže da je obilazeći granične karaule prema Turskoj, ovde 1900. godine zanoćio vojvoda Živojin Mišić, a tri godine kasnije, posle Majskog prevrata, na putu od Cetinja ka Beogradu, prerušen u siromašnog seljaka i kralj Petar Prvi Karađorđević.

“Nije se kazao ko je. Ručao je tu, nije hteo da plati iako je imao, verovatno da ga ne otkriju. Priča se da ga je konobar, neki Kovačević koji je tu bio, zbog toga izubivao. Kralj je posle produžio, to mu je bilo dobrodošlo da bi se izvukao iz ovog mesta”, kaže Dojčin Novaković iz Blaževa.

Koliko je istine u ovoj legendi meštanima nije ni važno. Brižljivo je neguju i generacijski prenose kao što to sa kafanom čine njeni naslednici.

“Ne planiram nigde da idem. Planiram ovde da ostanem i s ovim da radim. Kao što su i moji preci radili, deda, pradeda, čukundeda. Nadam se da će i moja buduća devojka to hteti”, kaže Ivan Matić.

Poziv je stalno otvoren, jer uz Ivana u Blaževu na devojku čeka još dosta momaka.(Izvor RTS)

izvor:toplickevesti.com

 

 

Share
English French German Italian Portuguese Russian