30.000 evra za isticanje firme Srbijašume u Brusu

Ocena korisnika:   / 0
NajlošijeNajbolje 

Za limenu tablu, okačenu na zgradi šumske uprave u Brusu, koja označava da je tu smeštena administracija „Srbijašuma", lokalna samouprava naplaćuje neverovatnih 30.000 evra. Tolika je taksa određena ovoj kompaniji, pa je njena uprava odlučila da ukine upravu u Brusu i administraciju prebaci u Kruševac.

- Za 2007. godinu taksa na isticanje firme bila je 1.190.000 dinara, za 2008. je iznosila 1.800.000, u prošloj godini 1.910.000 dinara, a za 2010. neverovatnih 3.000.000 dinara, odnosno gotovo 30.000 evra.

Ta taksa nije propisana na nacionalnom nivou, već svaka lokalna samouprava ima mogućnost da sama određuje visinu naknade za firme koje posluju na njihovoj teritoriji. A Skupština opštine Brus je donela zaista neverovatnu odluku - objašnjava za Press Rade Petronijević, rukovodilac Službe pravnih i opštih poslova „Srbijašuma". 

Premeštanjem uprave zaposleni u Brusu neće izgubiti radna mesta, osim onih koji odbiju da putuju u Kruševac. Šumska uprava u ovoj potkopaoničkoj opštini gazdovala je sa oko 40.000 hektara, i to je opštinarima bila glavna argumentacija pri određivanju visine takse.

- Ovom odlukom najviše gube građani opštine Brus, jer će za sve administrativne poslove morati da putuju u Kruševac. Pokušali smo da razgovaramo sa čelnicima lokalne uprave, od predsednika opštine Zorana Šljivića do njegovih saradnika, ali nije vredelo. U avgustu su nam blokirali račun potražujući 6,2 miliona dinara za poslednje tri godine, uz kamate - kaže Petronijević.

Poređenja radi, visina firmarine za preduzeća u Kruševcu je, za 2007 godinu, bila 280.000 dinara. Na primedbe da su odredili deset puta veći iznos od komšija, opštinari odgovaraju da Brus ima mnogo više šume, zaboravljajući pri tom da nije reč o taksama na šumu već na firmu. U „Srbijašumama" ističu i da taksa nije određivana za sva preduzeća po istim aršinima, pa elektrodistribucija plaća 680.000 dinara, „Telekom" 400.000, a PTT 200.000.

Pomoćnik predsednika opštine Brus za informisanje Dragoljub Marković potvrdio je za Press da taksa za „Srbijašume" iznosi 3.000.000 dinara.

- Oni u Brusu imaju ubedljivo najveću površinu pod šumom, čak 20.965 hektara. U Kruševcu, na primer, imaju 14.319 hektara. Obaveza plaćanja poreza i drugih dažbina je opšta i zasniva se na ekonomskoj snazi - tvrdi Marković.

Izvor:pressonline.rs, D. ILIĆ

Share

Dodaj komentar. (Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija sajta ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.)


Sigurnosni kod
OsvežiPoslednji komentari

English French German Italian Portuguese Russian