Brus - 35 godina džudoa u Brusu

Ocena korisnika:   / 6
NajlošijeNajbolje 

Istorija džudoa u Brusu počinje davne 1978., oko Srpske Nove godine, kada je na inicijativu Dobrivoja Bibe Ivezića osnovana u Brusu sekcija džudo kluba iz Kruševca.

Prvi džudisti koji su radili sa Ivezić Dobrivojem - Bibom bili su: Vučković Slava – Čavke, Petrović Predrag – Peca, Obradović Milan – Bikče i Petrović Milen – Mida. Negde u septembru `78 priključili su se Biserčić Mirko – Lalin, Pavlović Jugoslav – Vajat, Vučković Goran – Čavke mali, Ivezić Vladimir – Šulc.

 Tek 1980 godine se osniva džudo klub i počinje sa radom. Klub se prvo zvao JK „Brus FUD“.

Osnivači kluba su Ivezić Dobrivoje - Biba, doc dr Toskić Vlada – trener džudoa iz Kruševca, Šović Miroljub – Šova, Ivezić Dragi, Stojanović Uroš, Dobrodolac Zdravko, Ilkić Radoslav. Prvi predsednik kluba je bio Šović Miroljub – Šova. Prvi sekretar Jova Timotijević koji je za džudo klub vezan, kao pupčanom vrpcom i sav rad je volonterski.

 Prvu medalju na državnom prvenstvu SFRJ 1980 u kategoriji kadeta osvojio je Danilović Rajica – Tula a prvu medalju za juniore Biserčić Mirko.

Kroz klub je prošlo preko 3500 dece. Osvojeno je preko 70.000 medalja - prosek osvojenih medalja je preko 20 po detetu. Osvojeno je preko 100 pehara u ekipnim takmičenjima.

 Za dve godine, od 1980 do 1982., Biba je uspeo da oformi seniorsku ekipu za takmičenja.

Prvo ekipno takmičenje na kom su nastupali 1982. godine bilo je protiv JUAK Niš i Borac Čačak, ekipa koje su već imale iskustva. Pobedili su Borac Čačak a izgubili od JUAK Niš.

Danas u Brusu aktivni majstori džudoa  su: Marković Miloš – Funja III dan, Ivezić Miroljub II dan, Nikolić Predrag II dan, Ivezić Bojan I dan, Marković Maja I dan, Živković Julija I dan, Jeličić Milica I dan, Milenković Zlatko I dan, Lazarević Stefan I dan, Grujić Saša I dan, Pantić Dobrica I dan, Ćurčić Siniša I dan.

Osvojeno je preko 10 balkanskih medalja – pionirske, juniorske, seniorske.

Prva pionirska medalja Mitrović Dejan – Ćita. Prve medalje koju su osvojile devojčice -  osvojile su Marković Dušica i Radivojević Violeta.

Najbolji mladi džudista 1982. godine bio je Đokić Ivan koji je te godine bio i najbolji mladi fudbaler Jugoslavije. Kadetsku medalju osvojio je Jovica Janković – Brkin.

Jedna sjajna generacija pojavljuje se 1994 koja je bila veoma brojna i iz tog kvantiteta je isplivao kvalitet. Te godine je klub brojao 164 člana i iz te generacije treba pomenuti Tanju Milenković koja je osvojila prve Balkanske medalje u juniorskoj i kadetskoj konkurenciji, Đokić Ivan je bio II na Evropskom kupu za juniore.

Iz te generacije treba pomenuti Pantić Jovicu, Ivezić Bojana, Ivezić Miroljuba, Živković Juliju, Jeličić Milicu, Nešić Jovanu, sestre Živković – Bojanu i Jovanu, Grujić Sašu, Ćurčić Sinišu. I svi oni su osvajali medalje na državnim takmičenjima.

Treba napomenuti i posebno naglasiti da su naši džudisti 2010. godine bili prvi u ekipnom plasmanu Prve Judo lige Srbije.

Danas džudo u Brusu trenira puno dece i ima veoma talentovanih džudista koji će nastaviti tradiciju kluba i osvajati medalje i trofeje.

U centru Brusa možete videti fotografije i deo osvojenih trofeja džudista iz Brusa.

  

Prošetajte i pogledajte.

Share

Dodaj komentar. (Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija sajta ne odgovara za stavove čitalaca iznesene u komentarima. Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.)


Sigurnosni kod
OsvežiPoslednji komentari

English French German Italian Portuguese Russian