Đavo odneo šalu - osigurao malinu

Ocena korisnika:   / 0
NajlošijeNajbolje 



Grad je proteklih dana naneo veliku štetu poljoprivrednicima u zapadnoj Srbiji. Nezvanično se procenjuje da je šteta u malinjacima nekoliko miliona evra a tek svaki deseti voćar delimično je osigurao svoj rod.

Miloju Stevanoviću iz ivanjičkog sela Cerova grad je ove godine uništio čitav hektar pod zasadom maline i kupine. Iako se već tri decenije bavi tom vrstom proizvodnje ove godine prvi put je osigurao rod.

"Postaje sve nestabilnija situacija, veća neogovornost u državi. Ima raketa, nema raketa, strelci nisu primljeni. Video sam da je đavo odneo šalu i rešio sam bar da zaštitim sebe, da spasem bar ono što sam uložio", kaže Stevanović.

U ivanjickom i ariljskom kraju samo 10 odsto malinara osiguralo je svoje zasade. Oni koji to nisu učinili uzdali su se u protivgradne rakete.

Miloš Kostić iz Šarenika kaže da bi osigurao rod maline da je znao da će ove godine, zbog nepotpisivanja ugovora sa strelcima, mesec dana kasniti sezona protivgradne zaštite.

"BIlo je i ranijih godina grada, prošle godine čak tri puta. Ali, nije oštetio ni 10 odsto zato što je dejstvovala protivgradna zaštita", kaže on.

Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinari Srbije ističe da se proizvođaci odlučuju da osiguraju tek onoliko hektara ili roda koliko je potrebno da bi u slučaju štete pokrili uloženo.

Prema njegovim rečima, većina proizvođača ima nepoverenje prema osiguravajućim kućama uglavnom zbog komplikovanih ugovora i procene štete .

"Problem je kod nas što poljoprivredni proizvođači i neke osiguravajuće kuće osiguravaju samo plod a ne osiguravaju stabljike, rodne grane. Sastavni deo maline je od početka korena do roda. Pa, ne možemo nabrati plod na zemlji", kaže on.

Procenitelji osiguravajućih kuća od petka su na terenu. Premija osiguranja vagona maline u tom kraju košta oko 5-6 odsto od očekivane vrednosti roda. Država kroz subvencije poljoprivrednicima vraća 40 procenata. Još uvek nema konačne procene štete od grada u ivanjičkom i ariljskom kraju, a nezvanično se pominje cifra od 8 miliona evra.

izvor:b92.net, foto:Thinkstock

Share
English French German Italian Portuguese Russian